Receptas:
Paruošimo laikas min
SUDĖTIS:
- 150 g miltų
- 125 g sviesto
- 125 ml pieno
- 4 kiaušiniai (gali užtekti ir trijų)
- žiupsnelis cukraus ir druskos
Plikytas kremas:
- 4 kiaušinių tryniai
- 1 šaukštas miltų
- 2 šaukštai curaus
- 250 ml pieno
- 1 puodelis (150 g) miltų
- 4 vidutinio dydžio kiaušiniai
- 1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto
Glajus:
- 100 g juodojo šokolado
PARUOŠIMAS:
- Į puodą supilam pieną ir sudedam sviestą supjaustytą gabalėliais. Įberti po žiupsnelį cukraus ir druskos. Nuolat maišant, kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė užvirs.
- Masei užvirus, iš karto puodą nukelti nuo ugnies ir įmaišyti miltus. Maišyti mediniu šaukštu.
- Puodą statyti atgal ant ugnies ir toliau maišant kaitinti, kol masė atšoks nuo kraštų ir susisuks į burbulą (apie 2 min).
- Gautą burbulą perkelti į kitą indą ir palikti atvėsti 5 – 10 minučių.
- Po vieną įmaišyti kiaušinius. Tešla turi būti minkšta ir lipni, tačiau ne ištižusi.
- Paruoštą eklerų tešlą supilti į konditerinį maišelį su banguotu antgaliu ir ant kepimo popieriumi ištiestų kepimo skardų išspausti pyragėlius. Tarp išspaustų pyragėlių reiktų palikti tarpelius, nes kepdami jie išsipučia.
- Įkaitinti orkaitę iki 200 C temperatūros ir kepti pyragaičius, kol jie išsipūs ir gražiai parus – laikas priklauso nuo dydžio, apie 15 - 25 min. Svarbu nedarinėti orkaitės nes eklerai sukris!
- Iškepusius pyragaičius atvėsinti ant grotelių ir paruošti įdarą.
- Dubenyje išplakti kiaušinių trynius su cukrumi iki baltumo.
- Pieną užvirkite ir pamažu nuolat maišydami pilkite į kiaušinių trynių masę. Įpilkite vanilės esencijos ir išmaišykite.
- Tada viską supilti į puodą kur virė pienas ir ant vidutinės ugnies kaitinti nuolat maišant, kol viskas užvirs ir sutirštės. Kai kremas užvirs, pavirti iki 1 min ir nukelti nuo ugnies. Leiskite kremui ataušti.
- Atvėsintą kremą sukrėskite į konditerinį maišelį ir įšvirkškite į atvėsusius eklerus.
- Išlydykite šokoladą ir apšlakstykite pyragaičius. Palaukite kol šokoladas sustings.
p.s.
Jeiu reikia daugiau kremo jį galima atskiesti plakta grietinėle (apie 150 ml išplakite su šaukštu cukraus pudros ir ją įmaišykite į ataušusį plikytą kremą)