Šiaurės Indijos virtuvė. Raita

Raita - šiaurės Indijos, Pakistano, Bangladešo jogurto šaltas pagardas/mirkalas, valgomas kartu su parindiniais  (dažniausiai aštriais) patiekalais.

Pagrindiniai ingredientai : kalendra, kuminas, juodosios garstyčios sėklos, mėta, imbieras, česnakas, aitrioji paprika, įvarios pjaustytos daržovės ar vaisiai.
Egzistuoja daugybė Raitų receptų.



ŠPINATŲ ir KRAPŲ RAITA

Puikiai tinka prie daugelio patiekalų, ypač kepto viščiuko, avienos ar pitos.
  • Špinatai
  • Krapai
  • Jogurtas
  • Kuminas (maltas)
  • Druska
  • Juodieji pipirai
Špinatus ir krapus apvirkite 1-2 min. Nusunkite vandenį ir smulkiai supjaustykite.
Sumaišykite su jogurtu, kuminais, druska ir pipirais.
Patiekite atšaldytą.

BUROKĖLIŲ RAITA
  • Burokėlis (žalias)
  • Jogurtas
  • Sezamo sėklos
  • Garstyčių sėklos
  • Aliejus (kepimui)
  • Druska
  • Juodieji pipirai
Smulkiai sutarkuokite burokėlį. Sumaišykite su jogurtu, druska ir pipirais.
Pakepinkite Garstyčių ir Sezamo sėklas ir įmaišykite į pagardą.
Patiekite atšaldytą.

AGURKŲ RAITA

Ypatingai tinka su kepta Tandoori mėsa.
  • Jogurtas 2 stiklinės
  • Svogūnų laiškai 2vnt.
  • Žalios aitriosios paprikos 2vnt.
  • Imbieras 2-3cm
  • Česnakas 1 skiltelė
  • Agurkas 1vnt.
  • Citrinos sultys 1vnt.
  • Kumino sėklos
  • Druska
  • Pipirai
Nulupkite agurką, išimkite sėklytes, sutarkuokite.
Sutarkuokite imbierą ir česnaką, supjaustykite svogūnus ir aitriąją papriką.
Viską sumaišykite. Pakepkite kumino sėklas ir sudėkite į pagardą. Išspauskite citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais.
Patiekite atšaldytą.

MĖTŲ ir KALENDROS RAITA

Ši ypatingai gaivi Raita labiausiai tinka prie aštrių patiekalų. (Byriani)
  • Mėtos
  • Kalendra
  • Jogurtas
  • Kuminas (maltas)
  • Druska
  • Pipirai
Mėtas ir kalendrą smulkiai supjaustykite, sumaišykite su jogurtu, kuminu, druska ir piprais.
Patiekite atšaldytą.

ALOObulvių RAITA
  • Virtos bulvės 250g
  • Kalendra
  • Jogurtas 400ml
  • Kumino sėklos 1/2 a.š.
  • Kuminas maltas 1/2 a.š.
  • Aitri paprika (malta) 1/2 a.š.
  • Aliejus (kepimui)
  • Druska
  • Pipirai
Supjaustykite kalendrą ir bulves mažais kubeliais. Pakepkite kumino sėklas. Viską sumaišykite su jogurtu ir kitais ingredientais. Ant viršaus užbarstykite aitriosios paprikos ir malto kumino.
Patiekite atšaldytą.