TORTAS "VYŠNIOS PUSNYJE"

Gaminnimo laikas apie 1val. 30 min

SUDĖTIS:

TEŠLA:
  • 5 kiaušinių tryniai
  • 350 g miltų 
  • 250 g sviesto
  • 125 g cukraus pudros
  • 1 šaukštelis vanilinio cukrus
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių 
VYŠNIOS:
  • 900 g vyšnių (šaldytų, be kauliukų)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukrus
  • 30 g krakmolo
"Pusnis" (morengas):
  • 5 kiaušinių baltymai
  • 125 g cukrus
  • 40 g vanilinio pudingo (milteliai)
  • žiupsnelis citrinų rūgšties
  • 30 g migdolų drožlių

    PARUOŠIMAS:

    • Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Tada sudėkite kiaušinių trynius ir įtarkuokite sviestą. Minkykite, kol tešla taps vientisa.
    • Suformuokite tešlos rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite 1 valandai į šaldytuvą.
    • Apvalią kepimo skardą ištepkite sviestu, tolygiai klokite į ją tešlą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30-40 min, kol pyrago pagrindas apskrus. 
    • Šaldytas vyšnias atšildykite ir gerai nuvarvinkite, kad neliktų skysčio. Tada vyšnias sumaišykite su krakmolu ir vaniliniu cukrumi.
    • Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Į baltymus po truputėlį berkite cukrų ir nenustodami plakite, kol neliks cukraus kruopelių.
    • Pabaigoje į baltymų masę įplakite truputį citrinų rūgšties ir suberkite vanilės skonio pudingo miltelius. Paplakite, kad viskas gerai pasiskirstytų.
    • Migdolų drožles paskrudinkite sausoje keptuvėje ar orkaitėje.
    • Kai tešlos pagrindas iškeps, tolygiai paskirstykite ant jo vyšnias ir grąžinkite pyragą į orkaitę 10 min.
    • Po to ant vyšnių sluoksnio šaukštu tolygiai sudėkite baltymų masę ir užbarstykite skrudintas migdolų drožles.
    • Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 laipsnių ir šaukite pyragą kepti dar 3-5 min.
    • Atvėsinkite ir ragaukite. Skanaus.